Tlačová správa Farár z (M)arsu, 13.06.2010

23.06.2010 01:07

  Rok kňazov priniesol originálny evanjelizačný projekt -

  muzikál „Farár z (M)ARSU“

 

 Tesne pred vyvrcholením Roka kňazov a zároveň uprostred prebiehajúceho Roka kresťanskej kultúry na Slovensku bola v Prešove uvedená premiéra muzikálového predstavenia s názvom „Farár z (M)ARSU“. Trojhodinové divadelné predstavenie na motívy života sv. Jána Mária Vianneyho popretkávané piesňami, tancom a zaujímavou videoprojekciou pripravovalo takmer rok vyše 60 dobrovoľníkov z radov ochotníckych hercov i profesionálov z farnosti Veľký Šariš. Rolu hlavného protagonistu – kňaza Petra stvárnil novokňaz, kaplán tamojšej farnosti – Pavol Bober.

 Okamžite po uvedení premiéry (6. júna 2010) sa projekt stretol s mimoriadne pozitívnou odozvou. Početný ansámbel preto plánuje počas najbližších mesiacov uviesť viacero repríz. Po prázdninách sa súbor s týmto evanjelizačným projektom vyberie na zájazdové turné po Slovensku.

„Naším prvotným zámerom bolo zorganizovať predstavenie, do ktorého by sa mohlo zapojiť čo najviac farníkov. V predstavení účinkujú ochotnícki herci od 9 do 67 rokov, podobne široká je i škála ľudí, ktorí s prípravou predstavenia pomáhali – od amatérskych nadšencov až po skutočných profesionálov,“ vysvetľuje Bartolomej Salanci, nový správca farnosti vo Veľkom Šariši.

Do procesu hľadania námetu pre scenár zasiahlo vyhlásenie Roka kňazov v júni 2009. Námet bol odrazu jasný. „Na javisku predstavujeme príbeh kňaza zo súčasnosti, ktorý sa borí s podobnými problémami, s akými zápasil aj svätý arský farár,“ hovorí hlavný protagonista muzikálu, Pavol Bober. Súčasťou predstavenia je aj filmová paralela – kratučký autorský film s historickou témou o živote sv. Jána Mária Vianneyho. Práve metaforické stretnutie kňaza so svätcom na plátne príbeh rozuzlí. Patrón kňazov dodá svojmu zverencovi novú vzpruhu, nový elán do práce na záchrane duší.

„Celé to vnímam ako veľký zázrak. Pán Boh si v našej farnosti zaujímavo skombinoval talentovaných ľudí, ktorí sa pre túto vec nadchli. Stretli sa tu kresťansky založení umelci – amatéri i skutoční odborníci, ktorí boli ochotní urobiť pre toto dielko maximum. Obrovskú prácu s našimi ochotníckymi hercami odviedol známy hudobný dramaturg a dirigent Július Selčan, ktorý je gestorom hudobnej stránky projektu a vďaka ktorému sa celková úroveň posunula do roviny hodnotného muzikálového predstavenia,“ hodnotí režisérka projektu, Katarína Pirohová.

180-minútové predstavenie je plné kvalitnej hudby, humorných scén, skvelých choreografií, duchovne podnetných myšlienok a najmä presvedčivých hereckých výkonov.

„Predstavenie sa zatiaľ stretlo s mimoriadne pozitívnym ohlasom, čo je znakom, že sa vynaložená námaha oplatila a že s týmto projektom treba ísť ďalej. Plánujeme s ním preto v nasledujúcich mesiacoch obehnúť viaceré mestá Slovenska a takýmto spôsobom šíriť posolstvo o úžasnej hodnote kňazstva,“ dodáva mladý kňaz Pavol Bober, hlavný protagonista muzikálu „Farár z (M)ARSU“.

 Najbližšie reprízy muzikálu „Farár z (M)ARSU“ uvedie súbor v nedeľu 20.6.2010 o 18.00 v kine Scala v Prešove, v nedeľu 27.6.2010 o 14.30 hod. a o 18.30 hod. v kine Scala v Prešove. Informácie o predpredaji vstupeniek a podrobnosti o vzniku projektu nájdete na stránke www.fararzmarsu.webnode.sk

Námet: Lenka Krochmaľová, Pavol Bober

Scenár a réžia: Katarína Pirohová

Choreografia: Henrieta Háberová

Autori hudobných skladieb: Martin Komiňák, Tomáš Bindas, Katarína Pirohová

Hudobné aranžmány: Július Selčan

Výtvarná spolupráca: Júlia Olejňáková

Filmová produkcia (kamera a strih): Jaroslav Vaľko, Peter Vlkovič

 

 

Späť